Različni tipi šotorov – kako izbrati?

Šotori so kategorizirani v tri glavne kategorije, glede na sezono, kapaciteto in uporabo. Pred izbiro pravega šotora je potrebno kar dobro premisliti, kaj potrebujemo in kaj želimo ter se na podlagi tega odločiti za najustreznejšega.

SEZONA

Šotori se razlikujejo glede na sezono, za katero so prilagojeni. Namesto šotora za poletje, pomlad, so kategorizirani kot 2-, 3- ali 4-sezonski. Dvosezonski je tak, ki omogoča zelo dobro ventilacijo, kar je koristno za toplejše mesece, prav tako pa vas ščiti tudi pred mrčesom. Trosezonski šotor je tisti, ki prepušča manj ventilacije in ima možnost zapiranja ventilacije, zato, da se več toplega zraka ohrani znotraj šotora in več hladnega zraka ostane zunaj šotora. Štirisezonski šotori pa so taki, ki imajo “dvojni zid”, ki omogoča zaščito pred močnim vetrom in hladnimi temperaturami. Te šotori so dvojno podloženi in prepuščajo minimalen prehod mrzlega zraka v notranjost šotora.

KAPACITETA

Ta kategorizacija je povsem enostavna, vendar se vseeno pred nakupom vprašajte koliko ljudi in koliko opreme želite hraniti v šotoru. Lahko vzamete večji šotor, če želite v njemu shranjevati še opremo in ne vsega v avtomobilu.

UPORABA

Glede uporabe pa je potreben razmislek. Šotori se razlikujejo od ultra lahkih, ki so namenjeni za popotnikom, do družinskih šotorov, po drugi strani pa tudi glede na namen – npr. kajaking, kolesarjenje, kampranje z avtom, pohodništvo itd. Najbolje, da se pri prodajalcu kamp opreme posvetujete z osebjem.

Poleg glavnih naštetih kategorij obstajajo tudi še nekateri detajli, ki razlikujejo šotore. Lahko so z ali brez predsob. Te “predsobe” so prostori brez dna na zunanji strani šotora, ki prekrivajo vhod za ustavarjanje suhega prostora, kjer lahko shranjujete opremo, oblačila in pripravljate hrano.

Prepustnost vode je naslednja opcija, ki jo je pametno upoštevati pri izbiri. Večina šotorov je visoko vodoodpornih, tudi če ni eksplicitno navedeno da so nepropustni. Nekateri šotori so že zaščiteni tako, da tudi skozi odprtine in zadrge ne prepuščajo vode. Če boste uporabljali šotor v mokrem podnebju ali kjer boste  izpostavljeni vodi (Kajaking ipd.) se le osredotočite na te dodatne podrobnosti.

Veliko je, da poznate opcije, ki so vam na razpolago, da se lahko med njimi odločate. Dober nakup vam želimo!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *