Priprava prostora za kampiranje

Ko se približujemo parceli v kampu smo vzhičeni, komaj čakamo da si ogledamo plažo in se ohladimo v hladnem morju in pričnemo s počitniškim uživanjem.

Ampak preden se popolnoma prepustite in uživate je potrebno urediti še nekaj zadev. Najprej se je potrebno prijaviti, izbrati/najti dodeljeni prostor in pripraviti prostor za kampiranje. Ko pridete do parcele, se ustavite pri recepciji v kampu in se prijavite. Povedati boste morali koliko vas je, kako dolgo boste ostali in dodelili vam bodo prostor.

V kolikor ga vnaprej niste rezervirali, vam bodo ponudili ustreznega (odvisno od razpoložljivosti) glede na velikost parcele, ki jo potrebujete in kakšno opremo imate za kampiranje – prikolica in predprostor, šotor ali avtodom. Pametno je vprašati tudi o pravilih oz. redu v kampu – glede hrupa, prostorov za odlaganje odpadkov, kontakt v primeru nujne medicinske pomoči in vse ostalo kar vas utegne zanimati.

Priprava parcele

– Upoštevajte pravilo – visoko in suho. Izberite mesto za postavitev šotora tam, kjer je dvignjeno zemljišče, da bo v primeru dežja voda odtekala navzdol. Prav tako se izogibajte tudi neravne podlage.

– Poiščite priključek za vodo v bližini – voda je nujna pri kampiranju, potrebovali jo boste za pitje, kuhanje in čiščenje. Prav tako tudi priključek za elektriko.

– Poiščite sanitarije in umivalnike za pomivanje posode.

– Poiščite smetiščne zabojnike. Vedno ohranjajte čist prostor, kjer kampirate. Ostanki hrane in olupki bodo privabili mralje in ostali mrčes, ki se ga boste le stežka znebili.

– če je to mogoče, postavite šotor tam, kjer je nekaj sence. Tako si boste lahko nekoliko oddahnili v vročem sončnem dnevu. Ampak pazite, da ne boste postavili šotora pod drevesa – saj bo v primeru dežja in neviht to nevarno, zaradi udara strele in pa tudi precej nelagodno, ko se bo voda z dreves po dežju stekala na vaš šotor.

– Čas za rekreacijo – po tem, ko ste postavili svoj prostor za kampiranje pojdite na lepše. Uživati – saj ste zato prišli, kajne? Vonj narave, svež zrak vse to vas vabi.

Še nekaj dodatnih nasvetov, pri kampiranju:

– sestavite in uporabljajte seznam potrebščin za kampiranje

– popišite vso opremo, tako boste konec počitnic vedeli kaj potrebuje popravilo, kaj morate kupiti na novo, kaj še potrebujete itd.

– pripravite se na obroke – v pripravo vključite vso družino, zagotovo bo tako bolj zabavno

– ohranjajte red in čistočo okoli vaše parcele

– po obrokih počistite za seboj in operite posodo ter poskrbite za smeti. Nikoli ne pustite hrane na odprtem.

– spoštujte pravila kampa – tako boste lahko vsi vživali v kampiranju

– odpravite se na nočni sprehod – opazujte zvezde, prisluhnite tišini in užijte svež zrak

Podiranje šotorov

Vse dobro se enkrat konča in tudi konec vaših počitnic bo prišel. Ko odhajate iz kampa nikoli ne pozabite ničesar (tukaj pride seznam opreme prav) in pa počistite za seboj.

Pograbite območje, kjer ste kampirali. Svojo opremo skušajte pospraviti tako, kot je bila ko ste prišli. Sortirajte tudi umazana oblačila od čistih, tako bo delo doma mnogo lažje. Preverite hladilno torbo, če je čist in se znebite vseh ostankov hrane in odpadkov, izlijte odvečno vodo, odvrzite led. Obdržite le tisto, kar boste potrebovali na poti domov. Zberite in odvržite vse smeti. Naredite še zadnji obhod in se prepričajte, da ste vzeli vse in poskrbite, da je vse v takem ali lepšem stanju, kot ko ste prišli. Poslovite se do naslednjič.

Odjava v kampu

Ne pozabite se ustaviti pri recepciji kampa in jih obvestite, da odhajate. Tako bodo vedeli, da je prostor že na razpolago za nove kampiste.

Prihod domov po kampiranju

Ko pridete domov je preden padete v mehko posteljo še nekaj opravil, ki jih ne smete pozabiti.

– razpakirajte opremo,

– izpraznite zamrzovalno skrinjo in jo nato temeljito očistite ter pustite, da se posuši

– operite vso posodo, ki ste jo uporabljali, čeprav ste jo že pred odhodom iz campa, doma je lažje in bolj učinkovito čiščenje

– znebite se smeti – počistite tudi v avtu

– operite perilo – pred pranjem v stroju stresite oblačila (če je mogoče zunaj), da odstranite morebitne ostanke trave, kamenčke itd.

– pospravite opremo za kampiranje. Če je kaj od opreme mokro, posušite ali obrišite do suhega, preden jo shranite za prihodnji izlet ali naslednjo sezono.

Še nekaj zadnjih nasvetov, preden pospravite svojo opremo.

– pojdite skozi svoj seznam, kjer imate vse potrebščine

– popišite opremo, ki potrebuje popravilo, ali jo je potrebno zamenjati, dopišite tudi če ste se spomnili še kaj, kar bi potreboali za naslednje leto (verjemite, do naslednjega leta se nič od tega ne boste spomnili več).

Preprečite možnosti zmrzovanja

Vsaka vlažnost lahko povzorči poškodbe, ko se bo med zmrzovanjem tekstil raztegnil. Nekateri materiali, tudi suhi, lahko popokajo na zelo hladnih temperaturah. Ne shranjujte svoje opreme tam, kjer bi bile temperature lahko pod lediščem.

Opombe za konec

Planiranje vašega naslednjega potovanja naj se začne z seznamom potrebne opreme in pripomočkov. Dodajte kakšne nove pripomočke, ki jih pred tem niste imeli, ste jih pa videli, ko jih je kdo uporabljal v kampu. Odstranite pa tudi vso opremo ali pripomočke, ki jih ne potrebujete več. Napišite si tudi katero parcelo ste imeli, katero bi želeli imeti, zapišite si tudi kakšen nov recept, ki ste ga preizkusili in se vam je posrečil. Prav tako si zabeležite tudi vse ostalo, kar se vam je zgodilo in bi se radi tega še dolgo spominjali.

Sedaj naj bi imeli dobro predstavo o tem,  kaj potrebujete za kampiranje in kako se tega lotiti pravilino in tako, da vam bo omogočilo največ zabave.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *