Osnovna skrb za predprostor v začetku sezone

Vreme se počasi izboljšuje in tudi mi kampisti bomo kmalu prišli na svoj račun. Še malo pa bo spet čas postavljanja predprostora in izbire ali zasede parcele v nam najljubšem kampu. Dobra in urejena kamp prikolica potrebuje prav tako skrbno negovan in urejen predprostor. Ni potrebno, da je popolnoma nov ali ves čas popolnoma čist, pomembna je osnovna skrb, ki jo predprostor potrebuje če želimo, da nam služi vrsto let. Potrebno se je zavedati, da je predprostor ves čas na soncu in izpostavljen vremenskim vplivom in zato toliko bolj dovzeten za poškodbe ali dotrajanost materiala. Vse to pa lahko omilimo z nekaterimi ukrepi, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

 

  • Impregnacijski sprej / sredstvo. Platno predprostora s časoma izgubi svojo primarno vodotesnost oziroma impregnacijski sloj, zato je pomembno, da v primeru starejšega predprostora vsako leto uporabimo impregnacijsko sredstvo, ki nam bo pomagalo pri vodotesnosti materiala in tudi pri osvežitvi materiala in s tem podaljšanju življenjsko dobo samega predprostora.
  • Silikonski sprej za zadrge. Pomemben in stroškovno obremenujoč del predprostora so tudi zadrge, ki zaradi starosti ali močnih zunanjih vplivov (morska sol, UV žarki) lahko odpovejo ali se pričnejo zatikati, kar bo za nas seveda predstavljalo nevšečnost. V kolikor bomo le nekajkrat letno popršili zadrge s silikonskim sprejem se bomo tovrstnim težavam izognili. Silikonski sprej pomaga pri zatikanju ter dodatno zaščiti zadrgo pred že omenjenimi vplivi.
  • Popravila opravljajte redno! Pomembno je, da predprostor pred postavitvijo pregledamo ali ga pripeljemo v servis, kjer opravijo potrebna popravila. Manjše odstopanje šiva v začetku sezone, v kombinaciji z močnejšim deževjem sredi sezone lahko povzroči popustitev šivov in s tem se “sesede”, poškoduje celotni predprostor, vaši stroški popravila pa bodo močno narasli.

 

  • Čiščenje in pospravljanje predprostora. Predprostora ni potrebno vsako leto čistiti v čistilnici, saj lahko zaradi agresivnosti čiščenja skrajšamo življenjsko dobo platna. Priporočamo vsakoletno ročno čiščenje, z vodo, primernim sredstvom za platna, šotore ter mehko krtačo ali gobo. Predprostor je potrebno vedno dobro poslušiti in se prepričati, da nikjer ni vlažnih delov nato pa ga pospravimo v primeren prostor bodisi v prikolici ali kje drugje. Če je predprostor med shranjevanjem še vlažen vas lahko spomladi neprijetno preseneti razkroj-splesnitev platna. V primeru nepravilnega shranjevanja pa nepričakovan napad miši ali drugih živali na platna in s tem uničenje predprostora.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *