Kako se ustrezno pripraviti na kampiranju v deževnem obdobju?

Kampiranje v dežju
Kampiranje v dežju

Če ste že rezervirali svoj kamping dopust in dolgoročna vremenska napoved prikazuje daljše deževno obdobje se nikakor ne prestrašite. Kampiranje v deževnem vremenu res ni najbolj zaželeno, vsekakor pa lahko doživite nekaj izjemnih dni, in ustvarite spomine, ki jih boste še dolgo pomnili. Da se vaš šotor ob močnejših nalivih ne bi podrl, klini pa ne razrahljali, vam bom v tem članku opisal nekaj nasvetov glede kampiranja v dežju. Pa srečno!

 

  • Če je vaša lokacija znana že vnaprej in je znana po dežju v tem letnem času potem je to za vas odlično saj lahko že pri pakiranju poskrbite za dodatna oblačila in nepremočljivo obutev. Tudi če vaša lokacija slovi kot izjemno sončna in brez obilnih padavin, vseeno pričakujte nekaj dežja, da ne boste kasneje neprijetno presenečeni. Poskrbite za preventiva!
  • Poskrbite, da je vaš šotor primeren za kampiranje v dežju! Čeprav je potrebno pri nakupu novega šotora upoštevati številne kriterije, je za kampiranje v dežju pomembno predvsem, da s seboj vzamete šotor z višjim vodnim stolpcem kot običajno ter z dodatno cerado, ki vam bo služila kot dodatna zaščita pred dežjem.
  • Prepričajte se, da šivi šotora dobro tesnijo!  Sigurno si ne želite, da bi voda kapljala skozi šive prav na vaše spalno mesto. Popustitev šivov in s tem njihova ne-tesnost je povezana z starostjo šotora, preslabe kvalitete varjenja ali pa ste morebiti šotor preveč napeli in so šivi popustili. V primeru, da zavarjenemu delu ne zaupate preveč, je pametno pred odhodom kupiti premaz za šive. Šive tako enostavno premažete in to vas bo med dežjem v primeru, da šivi ne tesnijo dovolj dobro, rešilo in preprečilo negativno izkušnjo.
  • Dobro napnite in pritrdite šotor! Postavitev šotora je ključnega pomena pri dolgotrajnem deževju saj lahko preohlapen šotor kar hitro popusti pod vodo, ki se nabira na strehi in se podre. Premočno napenjanje šotora pa lahko po drugi strani povzroči popuščanje šivov, njihove vodotesnosti in vam spet povzroča preglavice. Zato bodite pri postavljanju šotora previdni in ga napnite tako dobro da bo voda sproti odtekala – lahko si pomagate tudi z dodatno cerado, ki jo enostavno napnete nad šotor.

 

Upam, da sem vam s temi nasveti vsaj delno pripomogel k boljši izkušnji kampiranja, kljub slabemu vremenu. Čim več sončnih dni vam želim!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *