Spalne vreče – vse kar morate vedeti

Torej si želite udoben spanec na vašem kampiranju s šotorom? Potem pa najprej preverimo, da imamo kvalitetno spalno vrečo, ki nam daje udobje. To je ključnega pomena za udoben spanec na kampiranju. V nekaj odstavkih, vam bom razložil par zadev, ki bodo pomagale pri nakupu in uporabi spalne vreče.

Nekaj osnovnih dejstev

Spalne vreče so narejene iz zunanjega (zaščitnega) in notranjega dela. Zaščitni zunanji del imenovan tudi lupina je ponavadi narejen iz tankega nylona in je zato primeren za zunanjo uporabo. Notranji del pa je narejen iz precej bolj udobne sintetične tkanine, ki je ponavadi napolnjena z perjem. Ta napolnjena tkanina poskrbi, da se toplota ujame znotraj in nas greje celo noč in s tem je naše spanje udobnejše.

Priporočene temperature proizvajalcev

Večina proizvajalcev spalnih vreč označi kakšna je najnižja in priporočena zunanja temperatura, da je spanje udobno. Čeprav vas spalna vreča označena z najnižjo temperaturo +3°C ne bo tako grela kot tista označena z -3°C, imejte v mislih da so to le priporočene smernice. Spomnim se primera, ki me je naučil, zakaj ni dobro kupovati poceni spalnih vreč. Z prijatelji smo se odločili v mesecu novembru za kampiranje v Bohinju. Na spletu sem kupil neko spalno vrečo, ki je označena z najnižjo temperaturo -5° in je bila izredno ugodna. Vzel sem jo na kampiranje in je zamrznila! Čeprav se je temperatura znižala samo do 2°. Spalno vrečo sem vrnil in namesto tega vzel dražjo spalno vrečo. V tem primeru sem se naučil, da res dobre spalne vreče pač pod 100€ ni.

Vendar, ker boste najverjetneje kampirali samo v poletnih, toplejših mesecih si lahko brezskrbno vzamete cenejše spalne vreče v cenovnem rangu 30-50€, saj so dovolj kvalitetne, da vas ne bo zeblo. Če vam bo prevroče pa si lahko brez problemov odprete zadrgo in s tem omogočite, da vas osveži hladnejši zrak.

Nekateri bolj drzni, ki se odločate za kampiranje v hladnejših mesecih, pa nikakor ne glejte na stroške nakupa spalne vreče ampak bolj na kvaliteto. Saj je spalna vreča poleg šotora osnova za udobno kampiranje.

Skrb za spalno vrečo
Z pravilno uporabo lahko spalna vreča zdrži mnogo sezon kampiranja.

  • Ne shranjujte spalne vreče v kompresijski torbi, ki ste jo najverjetneje dobili pri nakupu. Kompresija namreč povzroči, da notranji material izgubi svoje izolacijske sposobnosti.
  • Po vsakem kampiranju vašo spalno vrečo dobro prezračite. Predlagam, da jo obesite čez vrv in sicer tako, da polovice visijo vsaka na svojo stran – poskrbite tudi da so vse zadrge odprte za boljše prezračevanje. Po končanem prezračevanju in če je potrebno seveda tudi pranju, spalno vrečo obesite in spravite na primerno mesto.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *