Predstavljamo: Spalne vreče

Za udobno spanje v kampu potrebujete kvalitetno spalno vrečo, predvsem pa bodite pri izbiri pozorni in izberite tako, ki bo ustrezala vašim potrebam. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj napotkov, kako izbrati, ter kako ravnati s spalno vrečo, da vam bo služila vrsto let.

Najprej osnove

Spalna vreča vsebuje polnilo iz sintetičnih vlaken ali perja različne perjadi. Polnilo zagotavlja vašemu telesu toploto in vas nežno obdaja za udoben spanec. Zunanjost spalne vreče pa je odvisna od potreb, za kakšne razmere jo potrebujete – vodotesna ipd.

Polnilo-materiali

Polnilo je ponavadi iz sintetičnih vlaken ali perja/puha. Gosje pero omogoča največ toplote hkrati pa je taka spalna vreča tudi najlažja. Ponavadi so take spalne vreče precej drage, slabost pa je tudi v tem, da ko se zmočijo izgubijo svojo prožnost, zato vas med dežjem ne bodo grele. Sintetična vlakna iz poliestra omogočajo toploto tudi če se zmočijo, slabost pa predstavlja teža takih spalnih vreč, saj so težje od tisti, polnjenih s perjem.

Spalne vreče glede na temperaturo

Večina proizvajalcev spalnih vreč navede na izdelku tudi priporočeno temperaturo, za uporabo spalne vreče. Spalna vreča, ki bi omogočala ekstremno nizke temperature zagotovo ne bo poceni.

Če boste kampirali v poletnem času se ne obremenjujte preveč z izbiro spalne vreče, izberite neko srednjo kakovost in bo zagotovo ustrezna. Če vam bo v njej pretoplo, lahko odprete zadrgo in spustite notri zrak, če vas bo zeblo pa se pokrijete z deko.

Če boste kampirali v spomladanskem ali jesenskem času, potem si priskrbite spalno vrečo, ki bo imela nekaj dodatnih opcij, npr. izolirane zadrge, take s kapuco, vodotesne ipd., za preprečevanje izgube telesne temperature.

Vzdrževanje

S pravilnim vzdrževanjem in nego bo vaša spalna vreča zdržala vrsto sezon. Tukaj je nekaj napotkov, kako to doseči:

  • Ne shranjujte vaše spalne vreče v vreči, kjer je bila zapakirana, ko ste jo kupili. Polnilo, ki je dolgo časa stisnjeno bo izgubilo svojo prožnost in svojo možnost ohranjanja toplote. Najbolje je, da spalno vrečo obesite med skladiščenjem, da prosto visi. Pred tem popustite tudi vse vrvice in elastike.

  • Pa vsaki uporabi spalno vrečo dobro prezračite. Če vreme to dopušča, jo obesite na zrak na vrv za sušenje perila ali jo razprostite čez stol. Odprite vse zadrge in jo pustite, da prosto pada.

  • Da bo polnilo ostalo prožno in bo debelina vaše spalne vreče enakomerno razporejena (brez delčkov, kjer ne greje) stresite vašo spalno vrečo preden jo položite na svojo spalno podlago.

  • Ne pozabite na vzglavnik!

 

Pa lahko noč in dobro spanje.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *