Predprostor nam pušča – ali je to le vlaga/kondenz?

Izkušnje s kampiranjem v predprostoru oziroma baldahinu nam vedno prav pridejo pri pisanju prispevkov za naš blog. Prijatelj nas je opomnil na problem, ki ga je letos ob večji količini dežja doživel v kampu v hrvaški Istri – predprostor mu je kapljal oziroma puščal. Glede na naše izkušnje smo vseeno povprašali, če ima streho iz PVC materiala ali iz katerega drugega materiala. Splošno prepričanje med ljudmi je, da lahko tudi PVC streha spušča (brez lukenj), kar pa fizično ni mogoče. PVC material nikoli ne more spuščati razen v primeru lukenj.

 

Skupaj smo takoj ugotovili, da mu pravzaprav ne pušča prostor ampak je za to kriva vlaga (kondenzacija). Zato smo mu predlagali, kako lahko to prepreči. Nasvete delimo tudi z vami, saj smo prepričani, da vam bodo koristili pri preprečevanju kondenzacije, da boste tudi deževne dni preživeli na suhem, brez nepotrebnega kapljanja.

  • Dobro zračenje
    Eden najpogostejših dobrih nasvetov je, da poskrbite za dobro zračenje predprostora tudi ponoči. Torej vedno imejte odprta vsaj stranska okna, da se predprostor dobro prezrači (večinoma imajo predprostori na stranskih oknih vdelane komarnike, tako da ne boste imeli problema z mrčesom kljub odprtim oknom).
  • Ustavite prepih
    Čeprav je zračenje izredno pomembno pa vedno poskrbite, da uporabljate pokrove oziroma platna za prekritje odprtine pod prikolice saj prepih ne vpliva dobro na vlago in kondenzacijo.
  • Uporaba bombaža
    Bombaž zelo rad vpija vlago in če imate v predprostoru zavese iz bombaža in še kakšne druge predalnike ali podobno je to dobra stvar. Bombaž namreč ponoči vlago vpije, čez dan pa počasi izhlapi in s tem se prepreči nastajanje kapljic na PVC strehi predprostora.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *