Poskrbite za svoj šotor

Če se redno odpravljate na kampiranje je šotor vaš najpomembnejši kos opreme za kampiranje, zato je pametno zanj tudi dobro poskrbeti. Velikokrat se zgodi, da ljudje pozabijo pravilno poskrbeti za kamp opremo po končanem kampiranju in ko zopet pride čas odhoda na dopust nas lahko šokira stanje naše prej dobro ohranjene kamp opreme.

Lansko leto sem tudi sam imel podobno prigodo, namreč s prijatelji smo odšli na kampiranje, kjer je nekaj dni zaporedoma deževalo, tako da smo morali šotor pospraviti kar v mokrem stanju. Zaradi izjemno slabega vremena smo šotor pravilno in dobro posušili šele čez dva tedna, saj je pred tem vsakodnevno deževalo. V hiši pa ni dovolj prostora da bi se šotor dovolj posušil. Čeprav smo pričakovali, da bo na šotoru nekaj napak, zaradi mokrega stanja v katerem smo ga pustili pa smo bili vsi kar presenečeni. Pričakala nas je plesen, na določenih delih šotora, ampak najhujša poškodba nas je presenetila na oknu. Folija je postala “mat”, torej neprozorna, kot da bi bila umazana. Plesen smo uspešno odstranili z vročo vodo in nežno gobico, okno pa smo zamenjali pri podjetju “Camp-ing Orehek”.

Tukaj je nekaj nasvetov za skrb šotora, ki podaljšujejo življenjsko dobo šotora:

  • Pri čiščenju vašega šotora vedno uporabljajte čistila, ki so namenjena prav čiščenju šotorov. Agresivna čistila lahko namreč poškodujejo platno ali uničijo impregnacijo.
  • Ne shranjujte vašega šotora v zaprti torbi dalj časa. Če ne planirate uporabo šotora več kot pol leta ga vseeno večkrat vmes prezračite, torej odprite in razgrnite. S tem se boste izognili možnosti “gnitja”.
  • Če imate šotor iz platna torej tkanin kot so nylon, poliester, sintetika, bombaž poskrbite, da ga vsaj vsake dve leti impregnirate z sredstvom za impregnacijo.
  • Preden pospravite šotor, preglejte torbo za shranjevanje, saj je velika verjetnost da v njej prebiva kakšna majhna žival, ki lahko kasneje poskrbi za poškodbe na šotoru.
  • Bodite previdni pri shranjevanju klinov, da ne boste po nesreči poškodovali platna šotora.
  • Redno umivajte šotorsko dno, da odstranite blatne madeže, ki se radi nabirajo prav tam.

Upamo, da so vam nasveti pomagali in boste sedaj skrbno pazili na svoj šotor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *