Kako uspešno pripraviti ogenj na kampiranju?

Ogenj pri kampiranju sredi narave je zelo pomemben, če kampirate na prostorih, kjer ni ljudi oziroma niso urejeni kampi. V tem prispevku vam bomo prikazali, kakšen je najboljši postopek za ustvarjanje ognja, ki bo varen in dovolj hitro pripravljen.

 

Izbira lokacije je pomembna.
Pred pričetkom postavljanja, je potrebno izbrati dobro lokacijo za naš ogenj. Pri izbiri lokacije preverimo, da so tla suha, imamo veliko “materiala” okoli sebe ter poskrbimo, da je lokacija v brezvetrju. Ognja nikoli ne postavljamo na vetrovnem območju.

 

Priprava!
Ko smo izbrali primerno lokacijo za ogenj je potrebno poskrbeti tudi za ves material in orodje, ki ga bomo potrebovali za prvo postavitev in nadaljno kurjenje. Pripraviti moramo tudi zaščito za ogenj, torej nekaj večjega kamenja. Pripravimo si torej:

  • vžigalnik ali vžigalice, opcijsko tudi papir za lažjo postavitev,
  • malo večjega kamenja za zaščito,
  • manjše suhe vejice, suho lubje,
  • večja suha drva, debelejša za vzdrževanje ognja,
  • vodo, da bomo ogenj kasneje tudi pogasili.

 

Navodilo za postavitev ognja

  1. Najprej si pripravimo malo kontroliranega območja ognja. Uporabimo večje kamne, ki jih postavimo v krog, znotraj katerega bomo postavili ogenj.
  2. Znotraj kroga postavimo suhe vejice, suho lubje ter opcijsko nekaj papirja. Zanetimo ogenj z vžigalnikom in sproti dodajamo suhe vejice ali lubje.
  3. Ognju še naprej dodajamo suhe vejice vmes pa tudi že nekaj suhih palic in drva, ki bodo vedno dodamo nekaj suhih vejic ter vmes tudi nekaj večjih suhih palic oz. drv, ki bodo gorela dlje.
  4. Pazimo, da ogenj ne ugasne. V primeru, da začne ugašati, enostavno doložimo še nekaj suhih vejic in palic, ki bodo ohranile ogenj.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *