Shranjevanje in uporaba kamp opreme v zimskem času

Kamp sezona se je zaključila in verjetno boste kmalu pospravili vso kamp opremo v shrambo do naslednjega leta. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za pravilno shrambo in tudi možno uporabo kamp opreme med zimskim časom. Tako, da ko pride pomlad, ne boste imeli nobenih negativnih presenečenj in hkrati pametno uporabili kamp opremo, tudi če zato ni namenjena. Vsa kamp oprema mora biti očiščena in kompletno posušena preden jo pospravimo v shrambo. Veliko lažje jo očistite po končani sezoni, kot da umazano shranite in spomladi ugotovite, da morate še sčistiti vso opremo, saj je trdvratno umazanijo, ko se zasuši, le stežka odstraniti.

Nekaj nasvetov za hrambo smo vam pripravili v naslednjih točkah:

 • Ne shranjujte kamp opreme na podstrešju, v lopi ali v garaži
  Poskrbite, da je vaš šotor ali predprostor očiščen in suh preden pričnete z shranjevanjem. Ko se zunanje temperature spustijo, žuželke iščejo tople prostore za začasno prebivališče in vaša kamp oprema je velikokrat idealen prostor za njih. Poleg žuželk so nevarne tudi miši, ki se pregrizejo skozi vsak šotorski material tudi nylon.
 • Očistite in preverite umazano, rabljeno opremo
  Čiščenje kamp opreme ni potrebno samo zaradi čiščenja samega ampak je tudi idealna priložnost da svojo kamp opremo skrbno pregledate in ob morebitnih poškodbah peljete na servis. Šotor je pametno še enkrat postaviti, preveriti šive ter možne razpoke v platnu.
 • Spalno vrečo shranite pod posteljo.
  Spalne vreče in spalne podloge bi morale biti dobro očiščene in posušene. Zelo pomembno je vedeti, da spalne vreče rade splesnijo, če niso dobro posušene in so “zrolane/zložene” skupaj. V kolikor spalne vreče ne boste uporabljali nekaj mesecev je idealna hramba kar pod vašo posteljo, tam jo hranite poravnano. Pa še prav bo prišla za kakšne enodnevne nočitve vaših prijateljev ali znancev.

 • Kamp posodo in servise temeljito očistite.
  Poleg druge kamp opreme dobro poskrbite tudi za kamp pribore in posode, ki jih očistite in pospravite. Pred ponovno uporabo pa jih zaradi prahu in namena uporabe še enkrat operite.

Navedeni nasveti so zelo pomembni, saj lahko upoštevajoč le-te prihranite kar nekaj denarja. Pravilno shranjevanje in uporaba opreme in pripomočkov poskrbita za daljšo življenjsko dobo le-teh.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *