Okusni in enostavni recepti – brez posod!

Pozabite na posode in ponve! To so idealni recepti za kuhanje brez umazanije. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj neverjetnih receptov, v katerih boste uživali z družino, za pripravo pa ne boste potrebovali niti ene same posode. Ne, ne zmišljujemo si! Skrivnost je aluminijasta folija.

Lahko verjamete? Ta vzdržljivi, nevnetljivi material je enostaven za uporabo in pa po uporabi ga enostavno vržemo v smeti in zato je idealen za pripravo obrokov v kampu. Zato pripravite folijo, sledite naslednjim receptom ter dober tek.

Taborniška pojedina

Na drobno narežite korenje, čebulo in krompir. Odtrgajte cca. 30 cm folije. Postavite meso za hamburger na folijo. Postavite plast zelenjave na vrh. Dodajte sol, poper in druge začimbe, ki so vam všeč. Zložite folijo čez vrh in spodaj. Zavihajte navzgor robove, da ne bo puščajo in postavite na oglje – s stranjo, kjer je hamburger navzdol. Ponavadi traja okoli 20-30 minut, odvisno od jakosti oglja. Ko je končano, odprite in uporabite vilice in jejte direktno iz folije.

Goveja obara

Podobno kot zgornji recept, le da se uporablja koščke govedine. Na koščke narežite narežite korenje, čebulo in krompir, po želji lahko dodate še brokoli in cvetačo. Odtrgajte cca. 30 cm folije. Položite koščke govedine na folijo, naložite plast zelenjave po vrhu. Dodajte sol, poper in ostale začimbe, ki so vam všeč. Dodajte še malo masla in nekaj žlic vode, da bo bolj sočno. Prekrite zgoraj s folijo in spodaj zavihajte robove navzgor, da ne bo kapljali ven in postavite na oglje – s stranjo, kjer je govedina navzdol. Čas kuhanja je odvisen od jakosti žerjavice – okoli 20-30 minut.

Piščanec in koruza

Namažite koščke piščanca z maslom. Začinite po okusu in zavijte v cca. 30 cm alu folije. Postavite na žerjavico in obračajte piščanca vsakih nekaj minut – čas kuhanja je cca. 20 minut. Koruza pa oluščimo, namažemo z maslom in zavito v folijo pražimo na ognju cca. 10 minut.

Ribe

V tem receptu lahko uporabite meso, ribe ali kozice. Poleg dodate na drobno sesekljano zelenjavo ali pa samo na drobno sesekljan drobnjak, maslo in kos limone. Vse to zavijete v cca. 30 cm folije. Manjše, lažje ribe ali kozice bodo zelo hitro pripravljene – ponavadi potrebujejo 3-5 minut kuhanja.

Krompir

Krompir lahko enostavno uporabimo kot prilogo. Ker krompir potrebuje kar nekaj časa, da se skuha, predlagamo, da se tega lotite najprej. Vzamemo vilico in zabodemo krompir 3-5krat – z vseh strani – ga zavijemo v folijo in zakopljemo v žerjavico. Ponavadi traja okoli 30-40 minut, da se skuha. Če želimo preveriti, če je že kuhan, ga prebodemo z vilico. Če se hočemo še malo bolj posladkati – damo v sredino rezino masla.

Orientalski piščanec

Uporabite kose piščanca brez kosti in zamrznjeno mešano zelenjavo ter vse skupaj položitev v folijo (cca. 30 cm). Dodajte dva pokrovčka sojine omake, nekaj česna, soli in ščepec rjavega sladkorja. Zavijte in kuhajte na žerjavici okoli 20 minut, vsakih nekaj minut obrnite.

Piščanec z gobami

Pripravite si piščanca brez kosti (narežite ga na koščke) zamrznjen grah in vrečko kremne gobove juhe. Položite piščanca na 30 cm folije. Dodajte nekaj žlic juhe in pest graha. Zavijte in kuhajte na žerjavici okoli 20 minut, obračajte vsakih nekaj minut. To bo super in sočen obrok.

Kot lahko vidite, obstaja veliko načinov, kako lahko s folijo enostavno kuhamo, praktično brez kakršnih koli pripomočkov. Preizkusite lahko tudi svoje recepte – meso in zelenjava, ki jo imate radi in improvizirajte za vedno nove recepte. Med tem se boste zabavali, bo eno posebno doživetje in pa brez umazanije in dodatnega dela.

Ob vseh zgornjih receptih upoštevajte še sledeče nasvete:

  • kuhajte na oglju ali žerjavici

  • uporabite več plasti folije (minimalno 2)

  • če imate tako folijo, ki je na eni strani svetleča, mora biti ta stran na notranosti

  • premikajte, obračajte zvitek s hrano po žerjavici pogosto, da se enakomerno zapeče in ne zažge

  • uporabite prijemalke ali močne usnjene rokavice, da boste pobrali vročo folijo iz žerjavice – ob uporabi prijemalke, pazite, da ne predrete folije

  • ko je kuhano, tako kot vam je všeč, pustite, da stoji nekaj minut, preden začnete jesti. Če boste preveč hiteli, se lahko zelo opečete, pazite!

Uživajte, pa dober tek!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *