Kampiranje za začetnike

Pozdravljeni v čudovitem svetu narave!

Ste se pripravljeni preizkusiti v nečem novem? Ste pripravljeni na nove dogodivščine? V naslednjem članku vam bomo po korakih predstavili kampiranje in vam pomagali z nasveti, kako se prvič podati v kampiranje. Iz članka boste izvedeli kakšno opremo potrebujete, kaj pričakovati, ko pridete na lokacijo, kjer boste kampirali ter kako pripraviti vse potrebno, da boste lahko kar čimbolj uživali med kampiranjem.

Pripravili smo vam enostaven vodič v svet kampiranja, v katerem vam predstavljamo nekatere splošne napotke, ki vam bodo pomagali začeti. Kampiranje je enostavno in zabavno, nekaj osnovnega znanja pa je vseeno dobro imeti za začetek. Bolj kot se boste vnaprej pripravili, bolj boste brezskrbno uživali med samim kampiranjem.

Prva oprema

Kampiranje je odličen način za uživanje v naravi. Če ste še bolj novi v kampiranju ali se še odločate, ali bi se prvič podali na kampiranje, je prva stvar, ki jo morate narediti, da se spoznate z osnovno kamp opremo, ki jo boste potrebovali. Najprej potebujete neko zavetje, torej šotor, predprostor, kamp prikolico ali avtodom, nato pa še nekaj za spanje, torej posteljo, napihljivo vzmetnico ali ležalnik v kombinaciji s spalno vrečno ter spalnimi podlogami. Prav tako potrebujete tudi vse potrebne pripomočke in opremo za kuhanje in pripravo hrane v kampu.

Kakšno opremo potrebujete?

Ljudje, ki se še preizkušajo v kampiranju, ponavadi kampirajo kar “v avtomobilu”. Vzamejo torej samo šotor, vse ostale potrebščine pa imajo shranjene v avtomobilu. Pri izbiri vašega prvega šotora ni potrebno, da izberete najdražjega, vseeno pa je priporočljivo, da je še dokaj kvaliteten. Izberite takega, ki bo ustvaril varno zavetje za vas v primeru vremenskih neugodnosti. Enako velja za spalne vreče. Poudariti velja tudi, da kvalitetna kamp oprema, ob pravilni rabi in vzdrževanju, zdrži kar nekaj let.

Potrebovali boste tudi opremo za kuhanje in pripravo hrane. Če niste zahtevni in ne greste na dolge počitnice, vam bo zadostovala že hladilna skrinja s hladilnimi vložki in hrana, ki je enostavna za pripravo in jo lahko zaužijete brez kuhanja.

Izbira šotora

Čemu služi šotor? Ščiti vas pred vetrom, soncem in dežjem, prav tako pa tudi pred nadležnim mrčesom. V šotoru boste shranjevali tudi oblačila, v primeru slabega vremena pa tudi ostalo opremo. Prav tako pa vam šotor omogoča tudi tisto nekaj zasebnosti, ki jo med kampiranjem potrebujete. Nič ni narobe s spanjem na prostem, pod zvezdnatim nebom, vse dokler vreme to dopušča, slej ali prej pa boste vsekakor potrebovali šotor.

Spalne vreče in podloge

Pri postavljanju postelje v kampu potrebujete spalno podlago, da ne boste v spalni vreči spali dobesedno na tleh. Obstajajo različne napihljive vzmetnice, ki so udobne in vam bodo omogočile dober počitek in spanec. Če ste kampist začetnik, se verjetno odločate za kampiranje v poletnem času, zato ne potrebujete drage spalne vreče, ki bi bila močno podložena in primerne za močan mraz. Ne pozabite pa tudi na vzglavnik.

Kuhanje v kampu

Kuhanje na prostem nam predstavlja velik užitek, pa naj gre pripravo hrane v kampu ali za žar na zelenici pred hišo. Svetujemo vam (predvsem začetnikom), da vnaprej pripravite hladilno skrinjo, jo napolnite s pijačami, sendviči in prigrizki. Večina urejenih prostorov za kampiranje ima priključke za elektriko, kjer lahko priključite vašo žar ploščo ali kuhalnik. Enostavno lahko pripravite meso in zelenjavo na žaru, hot doge, hamburgerje itd. Vzemite s seboj še ponev, nekaj posod za kuhanje in pripravljeni ste na pripravo osnovnih obrokov. Obstaja veliko enostavnih receptov za kampiranje, ki vam bodo olajšali pripravo hrane in videli boste, da je kuhanje v kampu lahko še bolj zabavno, hrana pa še bolj okusna kot doma.

Organizacija, organizacija in še enkrat organizacija

Kampiranje je lahko zelo zabavno, vendar je lahko za začetnike tudi precej neugodno, če se vnaprej ne pripravite. Ker še ne veste kaj pričakovati je najbolje, da ste pripravljeni, da ne bi imeli potem pokvarjenega dopusta. Zato svetujemo, da si naredite seznam, po katerem boste pakirali, kjer boste imeli našteto vse, kar potrebujete med kampiranjem. Torej premislite, napišite seznam potrebščin, ki ga lahko dopolnjujete in preoblikujete vsako leto, da boste na koncu že pravi eksperti in se boste lahko zares sprostili in uživali med kampiranjem.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *